Concert

Zaterdag 27 mei 2017, aanvang 20:00

Mediteren met Bach en Pärt in de Zeeuwse Concertzaal Middelburg

Arvo Pärt slaagt er in om met zijn muziek veel mensen recht in het spirituele hart te raken. Zijn stijl, gebaseerd op klokkentonen en relatief eenvoudige harmonieen, spreekt tot de verbeelding en bracht de hedendaagse muziek naar een publiek dat eerder nog niets moest weten van de complexe taal van vele componisten. Hij vertaalde het diep religieus besef uit Estland en de Russisch-Orthodoxe traditie naar een geheel eigen vorm en stijl en combineerde zijn bevindingen met compositorische tradities uit de late Middeleeuwen en Renaissance.

In dit programma wordt de muziek van deze hedendaagse componist geportretteerd naast motetten van Johann Sebastian Bach, wiens barokmuziek tijdloos lijkt te zijn. Hoewel de compositiestijlen van Bach en Pärt totaal verschillend zijn, is de overeenkomst dat de muziek van beide componisten voor veel mensen een grote spirituele betekenis heeft. Het medititatieve karakter ervan is de leidraad voor dit programma.

The Zed Chamber Choir is het eerste professionele koor van Zeeland. Het koor is onderdeel van Stichting Musica Zelandica, die zich ten doel heeft gesteld om het muzikaal erfgoed van Zeeland, Brabant en Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Te denken valt aan vergeten belangwekkende componisten uit het verleden, zoals bijvoorbeeld Gerard von Brucken Fock, die door Edvard Grieg “de Chopin van Nederland” werd genoemd, alsmede aan hedendaagse componisten. Het betreft met name de vocale muziek, eventueel met instrumentale begeleiding.

Aan dit concert werkt ook het projectkoor van Musica Zelandica mee, bestaande uit vergevorderde amateurzangers uit geheel Zeeland, waaronder ook studenten. Tijdens dit concert geeft dit nieuwe koor acte de présence!

www.zeeuwseconcertzaal.nl

Reserveer Tickets Online (voor hotmail: stuur a.u.b. een email naar musicazelandica@gmail.com)

Prijs per ticket: € 20,00